O starijima

U dijelu doma u kome su smještene stare osobe na stalnom smještaju je 36 osoba. Njima dom pruža usluge stanovanja, prehrane, održavanja osobne higijene, zdravstvene usluge, usluge socijalnoga rada, te uključenje u aktivnosti Doma prema vlastitoj želji i interesima.

Dom za starije i nemoćne osobe Metković - O starijima

O našim starima

Dom za starije i nemoćne osobe Metković - O starijima

U dijelu doma u kome su smještene stare osobe na stalnom smještaju je 36 osoba. Njima dom pruža usluge stanovanja, prehrane, održavanja osobne higijene, zdravstvene usluge, usluge socijalnoga rada, te uključenje u aktivnosti Doma prema vlastitoj želji i interesima. Ovisno o zdravstvenom stanju, korisnici su smješteni u stambeni dio ili na odjel pojačane njege. Stambeni se dio nalazi na drugom katu, a sastoji se od četiri dvokrevetne sobe, kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. Na prvom katu su i dvije trokrevetne i tri dvokrevetne sobe i dnevni boravak za tjelesno ili mentalno oštećene osobe.

Korisnici su većinom u poodmakloj životnoj dobi te im je potrebna 24-satna njega i medicinski nadzor. U odjelu pojačane njege rade medicinske sestre, njegovateljice i fizioterapeutkinja. Na odjelu trenutačno leži 14-tak potpuno nepokretnih i 15-ak polupokretnih korisnika, a ostalo su pokretni korisnici. Služba funkcionira 24 sata dnevno: Radi se u smjenama po 12 sati, a u smjeni rade sestra i njegovateljica pa su tako formirana četiri tima.

Socijalni rad u domu

Socijalni radnik s korisnicima radi individualno i u grupi. Cilj je toga rada pružiti im pomoć pri prilagodbi na život u Domu, razvijati dobre međuljudske odnose, motivirati korisnike za uključivanje u radne, kulturne i zabavne aktivnosti, pomoći im pri rješavanju socijalnih, zdravstvenih i obiteljskih problema i ostvarivanju prava prema postojećim propisima.

S korisnicima obilježavamo prigodne datume pa tako i Međunarodni dan starijih osoba koji se u svijetu obilježava od 1982. godine, kada je Svjetska skupština Ujedinjenih naroda o starenju preporučila da se jedan dan u godini posveti starijim osobama i njihovim problemima te 1. listopad proglasila Međunarodnim danom starijih osoba.

Njegovim se obilježavanjem naglašava potreba da se starijim osobama smanji osjećaj da su marginalizirani, izolirani i zaboravljeni te da se potakne donošenje mjera protiv njihova zapostavljanja, siromaštva i zanemarivanja. Dom za starije i nemoćne osobe Metković - O starijima Ovaj dan je i prigoda da se glasnije progovori o pravima ljudi koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i prilike često vrlo teški, u nekim slučajevima čak i ispod ljudskog dostojanstva.

10 zapovijedi kako stare osobe učiniti sretnima

Ne dajte da starije osobe osjete da su vam na teret, ništa ih ne boli više od ovisnosti. Dobro se brinite o njima, ostarjet će u manjoj žurbi i s manjim poteškoćama. Nemojte ih karati zbog njihovih nemoći, dosta je već što ih podnose.

  • Izvjestite ih o njihovim pravima i pomozite im: Oni više vole pravdu nego milostinju.
  • Posjećujte ih bez žurbe, pišite im, razonodite ih razgovorom: To im donosi prave radosti.
  • Slušajte ih strpljivo jer više vole pripovjedati svoja sjećanja, nego slušati vaša.
  • Oprostite im zbog nestabilna pamćenja: Bit ćete im slični u njihovim godinama.
  • Budite ljubazni: stare osobe su preosjetljive: Obična ih sitnica učini sretnim ili ih ožalosti.
  • Omogućite im da se koriste prednostima napredka: slušne proteze, kućni komfor, novine, radio, televizija...
  • Dopustite im da što dulje ostanu u vlastitim kućama i u što boljim uvjetima, više ćete ih usrećiti: Svaka promjena u njihovim navikama za njih je uzrok emotivnog šoka.
  • Poduprite njihove kontakte s djecom i mladima: Svi će uživati.
  • Pustite ih da što više uživaju u zdravoj slobodi koja im je ostala: izlaziti, baviti se nečim, zabavljati se, uzgajati cvijeće i gajiti sjećanja.
  • Ljubite ih onako kako biste željeli biti ljubljeni vi kad jednog dana zauzmete njihovo mjesto.

Mi biramo...

Jedna veoma ponosna baka, draga i uredna žena koja je svako jutro revno ustajala u isto vrijeme, u načelu slijepa, ali sa frizurom na glavi, šminkom na licu i probranom odjećom na sebi, morala se povući u starački dom. Njen muž nedavno je napustio ovaj svijet pa je to bilo neizbježno.

Strpljivo je čekala u hodniku doma dok joj nisu javili da je njena soba spremna, a ona se ljubazno nasmiješila. Dok je polako s hodalicom išla prema dizalu, član osoblja doma počeo joj je opisivati njenu sobicu. „Sviđa mi se“, prekinula ga je s entuzijazmom osmogodišnjeg djeteta koje je upravo dobilo psića na dar. „Ali gospođo, vi još niste ni vidjeli sobu, pričekajte malo.“ „To nema nikakve veze“, odgovorila je. „Sreća je nešto za što se odlučiš unaprijed. Hoće li mi se moja soba sviđati ili ne, to ne ovisi o tome kako je namještaj posložen, već kako ću ja posložiti svoj um i svoje misli. Ja sam već odlučila da ću voljeti tu sobu.“ Zatim je rekla: „To je odluka koju donosim svako jutro nakon buđenja. Uvijek imam izbor. Mogu provesti dan u krevetu brojeći teškoće koje imam s dijelovima tijela koji me više ne slušaju, ili mogu ustati i biti zahvalna na onim dijelovima koji još rade. Svaki dan je kao dar, i dok god su moje oči širom otvorene, vidjet ću blagodati novog dana i sve one lijepe uspomene koje nosim u sebi. Starost je kao bankovni račun, uzimaš ono što si položio. Zato svima savjetujem da polažu što više sreće na bankovni račun svojih uspomena.“

„Svaki dan je kao dar“, to su riječi bake iz ove priče. Stoga se i korisnici i djelatnici Doma trebaju potruditi da svaki dan bude dar i da ga uljepšavamo proslavom rođendana, razgovorom, uređenjem prostora radovima korisnika, svečanim ručkovima za Božić i Uskrs, Međunarodni dan starijih osoba i druge prigodne datume.