Odjeli

Rad u našem Domu organiziran je kroz tri ustrojbene jedinice: Odjel psihosocijalne rehabilitacije, Odjel brige i njege o zdravlju i Odjel prehrambenih i pomoćno-tehničkih poslova.

Dom za starije i nemoćne osobe Metković - Odjeli

Odjel psihosocijalne rehabilitacije

Psihosocijalna rehabilitacija provodi se multidisciplinarnim timskim radom stručnih radnika, a prema potrebi i vanjskih suradnika, ovisno o potrebama korisnika.
Usluge psihosocijalne rehabilitacije odnose se na kognitivne i funkcionalne vještine, kao i razvoj socijalnih vještina koje je moguće ostvariti kod osoba koje se rehabilitiraju. Dom za starije i nemoćne osobe Metković - Odjeli Korisnici na našem odjelu podijeljeni su u tri skupine, prema kronološkoj dobi i, koliko je to moguće, prema vrsti i stupnju oštećenja. Unutar svake skupine provodi se poseban program koji uključuje područje komunikacije, brigu o sebi, radne aktivnosti te područje socijalizacije i organiziranog slobodnog vremena.

Svi su korisnici uključeni u rehabilitacijske programe likovne, glazbene i fizikalne terapije te individualni rad. U okviru organiziranog slobodnog vremena provode se glazbena, likovna, dramska i kompjutorska radionica te radionica oblikovanja i domaćinstvo. Dom za starije i nemoćne osobe Metković - Odjeli Naš je cilj pomoći korisnicima da svoje živote žive na način koji svakome od njih pruža najpotpunije šanse da razvije svoju osobnost i da ima što je moguće aktivniju ulogu u svojoj obitelji i široj zajednici. Sve su naše aktivnosti usmjerene na socijalizaciju korisnika i ostvaruju se u neposrednom obavljanju zadataka: primjerice, kroz ručni rad, kućanske poslove, tjelovježbu ili kroz neku kreativnu aktivnost. Crtanje, likovno oblikovanje i slikanje potiču kreativnost i omogućavaju izražavanje vlastite osobnosti korisnika. Stvaralačke aktivnosti potaknute glazbom izazivaju pozitivna emocionalna stanja i pružaju osjećaj zadovoljstva, tako da je njihova terapijska važnost neupitna.

Odjel brige i njege o zdravlju

Na odjelu brige i njege o zdravlju zaposleno je pet njegovateljica, četiri medicinske sestre i jedna viša medicinska sestra koja je voditeljica odjela. Dom za starije i nemoćne osobe Metković - Odjeli Odjel je koncipiran tako da osoblje radi u smjenama po dvanaest sati. Svrstani su u četiri tima, a u smjeni su uvijek sestra i njegovateljica. U jutarnjoj smjeni radi fizioterapeut i glavna medicinska sestra.Dom za starije i nemoćne osobe Metković - Odjeli Zdravstvenu skrb uz zdravstveni odjel Doma , koji vodi viša medicinska sestra Mara Cvitanović, provode i liječnici Doma zdravlja: dr. Barač, dr. Prusac, dr. Mustapić, dr. Bočkaj, dr. Šušnjar i dr. Jurković. Dom zdravlja Metković korisnicima pruža i specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, a suradnja sa biokemijskim laboratorijem i gđom. Mirom Kevo je izuzetna. Svi se korisnici svake godine cijepe protiv influence. Dom za starije i nemoćne osobe Metković - Odjeli Odjel je izuzetno dobro opremljen svim medicinskim aparatima, pomagalima (antidekubitalni jastuci i madraci) i lijekovima.
O čistoći doma brinu se četiri naše vrijedne spremačice, a o pranju i glačanju rublja brine se vrijedna teta Dala.

Odjel prehrambenih i pomoćno-tehničkih poslova

Dom za starije i nemoćne osobe Metković - Odjeli Kuhinja je od velike važnosti budući da hrana treba biti prilagođena potrebama korisnika zbog hipertenzije, dijabetesa i drugih tegoba ona ne smije biti prezasićena, masna, mora biti raznovrsna sa svim skupinama hranjivih sastojaka, a ipak ukusna i uredno poslužena. Jelovnik zajednički sastavljaju glavna sestra, kuharica i jedan korisnik. Dom za starije i nemoćne osobe Metković - Odjeli Higijeni se pridaje velika pozornost pa tako treba spomenuti i pomoćno osoblje koje vodi brigu o čistoći svih prostora. Čistačice svakodnevno čiste i dezinficiraju sobe, dva i više puta dnevno sanitarne čvorove i cijelu zgradu, a pralja glačara marljivo svakodnevno pere, pegla i dostavlja odjeću korisnicima. Dom za starije i nemoćne osobe Metković - Odjeli Kućni majstori vode brigu o zgradi, održavaju njen okoliš, dostavljaju namirnice, dok djelatnici računovodstva brinu o plaćanju računa, te novčanim naknadama djelatnicima i svim financijskim pitanjima.