O starijima

U dijelu doma u kome su smještene stare osobe na stalnom smještaju je 36 osoba. Njima dom pruža usluge stanovanja, prehrane, održavanja osobne higijene, zdravstvene usluge, usluge socijalnoga rada, te uključenje u aktivnosti Doma prema vlastitoj želji i interesima.

Dom za starije i nemoćne osobe Metković - O starijima

Priča jedne korisnice

Dom za starije i nemoćne osobe Metković - O starijima

Nakon treće operacije kuka teže se krećem i potrebna mi je stalna njega i pomoć, zbog čega sam odlučila doći u Dom. Majka sam troje djece koja su prema meni vrlo brižna. Prije dolaska u Dom živjela sam sa svojom kćerkom u Komarni. Kćerka i sinovi koji sa svojim obiteljima žive u Zagrebu u početku su se protivili mome odlasku u Dom. Sinovi su mi u svojim stanovima uredili sobu i rekli da će naći osobu koja će brinuti o meni kad nitko od članova obitelji nije kod kuće, odnosno kad su na poslu. Iako ne bih bila sama i prepuštena sebi u vrijeme kada oni nisu kod kuće, nisam to prihvatila, a najviše iz razloga što ne želim mijenjati njihov način života i navike. Nakon što sam razmislila o svemu, shvatila sam da je odlazak u Dom najbolje rješenje za sve nas. Vrlo brzo sam se prilagodila životu u Domu. Tome je pridonijelo i to što sobu dijelim s Anđelkom koja mi je bliska po godinama i koju poznajem vrlo dugo.

10 zapovijedi kako stare osobe učiniti sretnima

Ne dajte da starije osobe osjete da su vam na teret, ništa ih ne boli više od ovisnosti. Dobro se brinite o njima, ostarjet će u manjoj žurbi i s manjim poteškoćama. Nemojte ih karati zbog njihovih nemoći, dosta je već što ih podnose.

  • Izvjestite ih o njihovim pravima i pomozite im: Oni više vole pravdu nego milostinju.
  • Posjećujte ih bez žurbe, pišite im, razonodite ih razgovorom: To im donosi prave radosti.
  • Slušajte ih strpljivo jer više vole pripovjedati svoja sjećanja, nego slušati vaša.
  • Oprostite im zbog nestabilna pamćenja: Bit ćete im slični u njihovim godinama.
  • Budite ljubazni: stare osobe su preosjetljive: Obična ih sitnica učini sretnim ili ih ožalosti.
  • Omogućite im da se koriste prednostima napredka: slušne proteze, kućni komfor, novine, radio, televizija...
  • Dopustite im da što dulje ostanu u vlastitim kućama i u što boljim uvjetima, više ćete ih usrećiti: Svaka promjena u njihovim navikama za njih je uzrok emotivnog šoka.
  • Poduprite njihove kontakte s djecom i mladima: Svi će uživati.
  • Pustite ih da što više uživaju u zdravoj slobodi koja im je ostala: izlaziti, baviti se nečim, zabavljati se, uzgajati cvijeće i gajiti sjećanja.
  • Ljubite ih onako kako biste željeli biti ljubljeni vi kad jednog dana zauzmete njihovo mjesto.